joi, 2 octombrie 2014

Atenţie la telefoane

Telefonul mobil a devenit un accesoriu indispensabil care ne-a schimbat (nu ştiu dacă în bine) modul de a fi, de a gândi sau acţiona. Tarifele sunt relativ mici, indiferent dacă folosești telefonul acasă sau peste hotare (în roaming). Dar, peste hotare, tarifele sunt mici doar în Uniunea Europeană. Aşa că mare atenţie la ele pentru alte destinaţii!

De obicei, operatorul mobil îţi trimite un SMS cu tarifele standard. Nu este însă obligat să facă acest lucru şi dacă SMS-ul nu ajunge, nu te poţi plânge că nu ai ştiut.

Pentru Japonia: Tarifele standard de roaming in EUR/min, fara TVA, sunt: apel local 0.76, catre RO 2.22, primit 1.18, SMS 0.38, transfer de date GPRS 11.00/MB. Aşa că atenţie la selfiurile aruncate de-a valma pe Facebook sau la traficul de date de fundal al telefoanelor de ultimă generaţie (nu le spun inteligente¸căci dacă ar fi, s-ar deconecta singure la asemenea tarife): factura poate sări cu uşurinţă peste 200 de euro! (Iar destinaţia fiind în afara Uniunii Europene, nici avertizarea de Bill Shock -avertizare când factura depăşeste 50 de euro- nu este transmisă.)

Alternativele la roaming sunt mult mai ieftine: un minut, spre România, de convorbire Skype-mobil este doar 6 cenţi! Iar reţele wifi gratuite se găsesc în multe locuri de interes (hoteluti, restaurante).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu