Construirea cetatii Bran (in slava: brana = poarta) a fost determinata de situatia politica din secolul al XIV-lea: intarirea Tarii Romanesti in timpul domniei lui Vladislav Vlaicu Voda (1364-1377), proces care a dus la o serie de lupte cu regele Ungariei, Ludovic I d'Anjou (1342-1382), lupte in urma carora regele Ungariei pierde Rucarul; in iarna anului 1369 are loc prima incursiune a turcilor in Tara Romaneasca, marcind astfel inceputul unei lupte seculare cu Imperiul Otoman.
Despre construirea cetatii Bran (incepute in vara lui 1378) exista un document ce dateaza din 19 noiembrie 1377: o scrisoare regelui Ludovic I d'Anjou catre orasul Brasov. Regele confirma orasului stapinirea unor sate din Tara Barsei, il scutea de impozitul craiesc si ii stabilea taxe vamale reduse, drept recompensa pentru ca orasenii "de bunavoie si nesiliti de nimeni" s-au oferit sa ridice "cu propriile lor cheltuieli si osteneli" noua cetate regala a Branului, dând pentru aceasta mestesugari, materiale si bani. In fruntea cetatii urmau a sta castelani numiti de regele Ungariei.
Desi construit initial cu scop exclusiv militar, functia predominanta indeplinita de-a lungul existentei a fost comerciala (punct de vama) si de protectie a drumului vital de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca.
Repere:
- In Martie 1395, in timpul domniei lui Mircea cel Batrin (1386-1418) se incheie la Brasov un tratat de alianta cu regele Ungariei - Sigismund de Luxemburg (1386-1437) in scopul inceperii luptei impotriva armatelor turcesti (conduse de sultanul Baiazid). Acest tratat recunoaste posesiunile din Transilvania ale lui Mircea cel Batrin, care primeste de la Sigismund, in semn de pretuire, cetatea Bologa (de linga Cluj) si Branul (numai castelul fara domeniu).
- Stapinirea Tarii Romanesti asupra cetatii Bran a fost intre anii 1407 si 1419.
- Mircea cel Batrin acorda brasovenilor un nou tratat de comert in 1413, in care se specifica vama ce trebuia platita;
- 1419 regele Sigismund preia cetatea de la Mihail, fiul si succesorul lui Mircea cel Batrin si o pune sub comanda directa a comitetului secuilor, subordonat voievodului Transilvaniei;
- Iancu de Hunedoara devenind voievod al Transilvaniei (1441-1456) repara si intareste cetatea Branului, supraveghind personal lucrarile;
- Prima domnia a lui Vlad Tepes din 1448 este consemnata intr-o scrisoare expediata brasovenilor la 31 octombrie 1448 prin Bran.
- Numele lui Vlad Tepes (1448, 1456-1462, 1467) se leaga de istoria acestui castel, prin faptul ca domnitorul a trecut deseori pe aici, dar si datorita arestarii lui, din ordinul regelui Ungariei, in trecatoarea Branului. Este tinut prizonier cateva zile in cetate. Pierzind tronul, Vlad Tepes ajunge in Transivania si este insarcinat de Iancu de Hunedoara cu apararea nordului Transilvaniei si deci si a acestei trecatori.
- 1498, regele Ungariei Vladislav II (1490-1516) a fost nevoit sa recurga la un imprumut de 3000 de florini. Brasovenii ofera suma, dar cer zalogirea cetaii pe zece ani. Noi imprumuturi in anii urmatori si neplata celor vechi aduc castelul si domeniul aferent in stapinirea Brasovului pentru o lunga perioada;
- 1612, voievodul Transilvaniei Gabriel Bathory (1608-1613), ia castelul in stapinire prin forta de la brasoveni.
- Principele Gabriel Bethlen (1613-1629) aduce transformari importante, adaugind doua turnuri noi;
- 1651 negustorii brasoveni au intrat definitiv in stapinirea castelului pe care principele Racoczy II (1648-1660) s-a vazut nevoit sa-l vinda pentru a face fata dificultatilor financiare;
- 12 octombrie 1659 se semneaza la Bran un tratat de alianta impotriva Imperiului Otoman, intre Racoczy II si fostul voievod al Tarii Romanesti, Constantin Serban(1654-1658);
- 1759 este reconstruit oficiul vamal,
- 1836 vama este mutata la Giurala; odata cu aceasta, castelul isi pierde si insemnatatea economica.
- Autoritatile austro-ungare distrug in anul 1877 acoperisul cetatii, retezandu-i turnurile si inlocuindu-le cu straturi de pamant si nuiele pentru protectie, in eventualitatea unui bombardament de artilerie roman. Abia in anul 1886 castelul a fost restaurat primind forma initiala.
- In perioada interbelica acest castel a apartinut casei regale (resedinta regala de vara), suferind o serie de modificari functionale.
Salile ce formeaza un misterios labirint, scarile inguste din lemn, chiliile, cele cinci nivele, turnurile, coridorul de aparare, subsolurile, curtea interioara unde se afla sapata o fantana adanca de 57 de metri, sunt cateva din detaliile de constructie realizate de mesterii medievali care ii confera Castelului Bran dreptul de a fi considerat unul dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate castele medievale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu