În Japonia fumatul pe stradă este interzis. Din loc în loc, dar nu foarte dese, sunt ţarcuri în care se îngrămădesc fumătorii. (Totuşi, dacă priveşti cu atenţie, vezi mucuri de ţigară aruncate pe trotuare.)
Oraşele japoneze sunt curate (dar nu o curăţenie dusă la extrem: mai vezi pe ici şi colo ceva gunoaie şi hârtii aruncate). În Kyoto, pe lângă Platul Imperial, am văzut un panou pe care scria că aruncarea de gunoi pe stradă se pedepseşte cu amendă de până la 500.000 de yeni (aproape 4.000 de euro), indiferent de naţionalitate sau stare socială!
joi, 27 noiembrie 2014
marți, 18 noiembrie 2014
Tokyo Skytree
Cu cei 634 de metri ai săi, Tokyo Skytree este a doua structură ca înălţime din lume (după Burj Khalifa, 829,8 m). Coada vizitatorilor (mulţi japonezi şi puţini străini) era impresionantă, dar aşteptarea nu a fost lungă (vreo 20 de minute). Primul lift te duce, în 50 de secunde (viteza maximă: 600 m/min.), la Tembo Deck, la 350 m (preţul biletului: 2060 JPY). Cu încă 1030 JPY poţi urca la Tembo Galeria, galerie în spirală. De la 450 de metri, cât vezi cu ochii, se întind clădiri lângă clădiri, de toate formele şi mărimile. Aglomeraţie mare! Noaptea probabil priveliştea este impresionantă.
vineri, 14 noiembrie 2014
Hârtia
Cu toată dezvoltarea tehnologică, și dragostea pentru tehnica de ultimă oră, Japonia se bazează totuși pe hârtie: este foarte greu să plătești cu cardul și aproape imposibil dacă acesta nu este japonez. (La hoteluri nu sunt probleme, dar, câteodată, poți avea surprize.) ATM-uri, care să-ți dea yeni pe un card internațional , sunt, de asemenea, puține. Deci trebuie să ai bani lichizi pentru schimb. E mai convenabil să schimbi în Japonia. Cursul e același, indiferent dacă schimbul îl faci la bancă (unde formalitățile sunt mai lungi) sau la hotel. O rată mai bună se poate obține la casele de schimb (nu multe la număr, deci greu de găsit) din zonele turistice. (De fiecare dată când am schimbat banii, am primit bancnote noi. Îmi spuneam, în glumă, că probabil cei de la hotel au imprimanta sub tejghea!) Trebuie remarcat că în unele magazine, Pentru cumpărături mai mari de 10000 yeni (aproximativ 77 de euro) se poate obține, pe loc, ca turist, returnarea taxelor (TVA-ului).
joi, 13 noiembrie 2014
Convenabil
O reţea de mini-market-uri face ca să te descurci uşor ca turist. Bellmart, 7-eleven, Dawston Station sau FamilyMart sunt magazine cu autoservire în care găseşti de la lucruri utile (baterii, ciorapi, ...) la sandvișuri şi produse alimentare preparate sau semipreparate (inclusiv apă fierbinte ca să-ţi poţi face, pe loc, o porţie de noodles). Vânzătorii sunt atenţi la detalii. De exemplu, ne-au oferit ketckup şi muştar când am luat hotdogs, sau m-au întrebat dacă pentru noodles prefer o furculiţă sau beţele tradiţionale.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)